Strategies for managing agrobiodiversity by peasant farmers in the Cerrado-Caatinga ecotone, Southwest Piauí, Brazil
DOI :
https://doi.org/10.18472/SustDeb.v15n3.2024.55679Mots-clés :
Bioma Cerrado, Caatinga, Agroecologia, Piauí, Racionalidade camponesaRésumé
The relevance of agroecological strategies for conserving agrobiodiversity in areas with rich biodiversity, such as the Cerrado-Caatinga ecotone, is not well studied. The objective of this study is to understand the uses and management of rural agroecosystems in Southwest Piauí, Brazil, focusing on the relationships between biological and cultural diversity within the context of expanding the agricultural frontiers in Matopiba. The fieldwork data were collected through semi-structured interviews with 18 informants, exploratory walks through the agroecosystems, participant observation, and photographic documentation. The key strategies for managing agrobiodiversity by peasants include safeguarding biological diversity (i.e. native seeds, and agricultural species and varieties), and the multifunctionality of managed spaces (i.e. plant harvesting and animal husbandry in the communal areas of Cerrado and Caatinga). As a result, we identified over 80 species cultivated in small-farms and home gardens within the scope of managed plants, along with high intraspecific diversity. These practices reflect a co-evolutionary relationship between peasant farmers and their environment, where diversity is essential for the climate resilience of agroecosystems and the food security of communities. The expansion of soybean monoculture represents severe threats through deforestation, loss of communal territories, and the homogenisation of cultivated species, endangering both ecological and biocultural diversity.
Références
ALTIERI M. A, NICHOLLS, C. I. Biodiversity and pest management. In Agroecosystems. 2nd edn. Haworth Press, New York: 2004. doi:10.2134/ jeq2005.0729
BALDIN, N; MUNHOZ, E. M. Bagatin. Snowball (Bola de Neve): uma técnica metodológica para pesquisa em educação ambiental comunitária. In: Congresso Nacional de Educação, 10, 2011, Curitiba, PR. Anais... Curitiba, PR: Pontifícia Universidade Católica do Paraná, p.329-341, 2011. Disponível em: http://educere.bruc.com.br/CD2011/pdf/4398_2342.pdf. Acesso: 17 de abril de 2014.
BATISTA, M. H. M; ALBUQUERQUE, E. L. S. Caracterização Ambiental do Município de Curimatá, Estado do Piauí. Geografia: Publicações Avulsas, v. 1, n. 01, p. 87-105, 2019
BEVILAQUA, G. A. P., ANTUNES, I. F., BARBIERI, R. L., SCHWNGBER, J. E., SIVA, S. D. A., LEITE, D. L., & CARDOSO, J. H. . Agricultores Guardiões de Sementes e a ampliação da Agrobiodiversidade. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 31, n. 1, p. 99–118, 2014.
BRASIL. MMA - MINISTÉRIO DO MEIO AMBIENTE. Mapa de Cobertura Vegetal. 2018. Disponível em: < http://www.mma.gov.br/biomas/caatinga/mapa-de-cobertura-vegetal >. Acesso em: 29 nov. 2024.
BRASIL. Plano de Desenvolvimento Agropecuário do Matopiba. Brasília: Presidência da República, Secretaria-Geral, Subchefia para Assuntos Jurídicos, 2015. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_Ato20152018/2015/Decreto/D8447.htm>.
BRUSH, S. B. In situ conservation of landraces in centers of crop diversity. Crop Science, v. 35, n. 2, p. 346–354, 1995.
CAJADO, D. M et al. Território, Multifuncionalidade e Desenvolvimento Rural Sustentável: Um estudo de caso a partir do Território Vales do Curu e Aracatiaçu. Revista dos Mestrados Profissionais, v. 2, n. 1 jan./jun: 2013.
CARVALHO, H. M. O camponês, guardião da agrobiodiversidade. Curitiba, janeiro 2013, texto.
CASTRO, A. A. J. F; CASTRO, A. S. F; FARIAS, R. R. S; SOUSA, S. R; CASTRO, N. M. C. F; SILVIA, C. G. B; MENDES, M. R. A; BARROAS, J. S; LOPES, R. N. Diversidade de espécies e ecossistemas da vegetação remanescente da Serra Vermelha, área de chapada, municípios de Curimatá, Redenção do Gurguéia e Morro Cabeça no Tempo, Sudoeste do Piauí. Publicação Avulsa Conservação e Ecossistemas. 23; 2009. p. 1-72.
CAPORAL, F. R.; AZEVEDO, E. O. Princípios e perspectivas da agroecologia. Curitiba: Instituto Federal do Paraná, 2011.
CLEVELAND, D. A., SOLERI, D., & SMITH, S. E. Do Folk Crop Varieties Have a Role in Sustainable Agriculture? BioScience, v. 44, n.11, p. 740–751, 1994. https://doi.org/10.2307/1312583
CLEMENT, C.R., CASAS, A., PARRA-RONDINEL, F.A., LEVIS, C., PERONI, N., HANAZAKI, N. [...] & Cortés-Zárraga, L. Disentangling domestication from food production systems in the neotropics. Quaternary, v. 4, n. 1, 2021. https://doi.org/10.3390/quat4010004.
CONVENÇÃO SOBRE DIVERSIDADE BIOLÓGICA (CDB). COP6 Agricultural biological diversity: review of phase I of the programme of work and adoption of a multi- year work programme. Montreal: CDB, 2000. Disponível em: https://www.cbd.int/decision/cop/ default.shtml?id=7147.
CONTE, I. I.; SOUZA, M.I. Saberes da vida os camponeses fora da escola. Roteiro, v. 38, p. 413- 430, 2013.
COOMES, O. T., MCGUIRE, S. J., GARINE, E., CAILLON, S., MCKEY, D., DEMEULENAERE, E., JARVIS, D., AISTARA, G., BARNAUD, A., CLOUVEL, P., EMPERAIRE, L., LOUAFI, S., MARTIN, P., MASSOL, F., PAUTASSO, M., VIOLON, C., WENCÉLIUS, J. Farmer seed networks make a limited contribution to agriculture? Four common misconceptions. Food Policy, v. 56, p. 41–50, 2015. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2015.07.008
DINIZ, J. D. A. S.; CRUZ, F. T.; DARNET, L. A. F. Dossiê: Diversidade biocultural e bioeconomia(s): diálogo entre conceitos e dimensões para um futuro sustentável. Sustainability in Debate - Brasília, v. 15, n.2, p. 186-203, ago/2024.
ELOY, L.; DA SILVA, A. L.; COELHO FILHO, O. AND GHIOTTI, S. The water frontier: Agribusiness vs. smallholder communities in the Brazilian Cerrado. Water Alternatives v. 16, n. 3, pp. 869-891, 2023.
ELOY, L; SOUZA, C; NASCIMENTO, D; NOGUEIRA, M; FILHO, H; BUSTAMANTE, P; EMPERAIRE, L. Os sistemas agrícolas tradicionais nos interstícios da soja no Brasil: processos e limites da conservação da agrobiodiversidade. Revue francobrésilienne de géographie/Revista franco-brasileira de geografia. Confins 45, 2020.
EMPERAIRE, L. Quais inovações para os sistemas agrícolas tradicionais? (Quelles innovations pour les systèmes agricoles traditionnels?). ARU, Revista de pesquisa intercultural da bacia do Rio Negro (ARU, Revue de recherche interculturelle du Rio Negro), v. 2, p. 21-27, 2018.
EMPERAIRE, L., CARNEIRO DA CUNHA, M., & TOZI, D. Manivas e papas: três experiências de patrimonialização da agrobiodiversidade. Em: P. G. Bustamante, LIA, R. B., SANTILLI, J. (Eds.), Conservação e uso da agrobiodiversidade: Relatos de experiências locais (pp. 69-96). Brasília: Embrapa, 2017.
EMPERAIRE, L.; ELOY, L.; SEIXAS, A. C. Redes e observatórios da agrobiodiversidade, como e para quem? Uma abordagem exploratória na região de Cruzeiro do Sul, Acre. Bol. Mus. Para. Emílio Goeldi. Ciênc. hum. Belém, v. 11, n. 1, p. 159-192, 2016.
FABRINI, J.E. A resistência camponesa para além dos movimentos sociais. Revista NERA. Presidente Prudente. Ano 10, n. 11.jul-dez/2007.
FAO - Food and Agriculture Organization. The State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture (FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture), 2019; https://doi.org/10.4060/ca3129en.
FAVARETO, A. (org.) Entre chapadas e baixões do Matopiba: dinâmicas territoriais e impactos socioeconômicos na fronteira da expansão agropecuária no cerrado – São Paulo: Prefixo Editorial 92545, 2019.
FEITOSA, F. A C.; FEITOSA, E. C; DEMETRIO, J. G. A. O Vale do Gurguéia-uma zona estratégica de produção de água subterrânea. Anais do XVII Congresso Brasileiro de Águas Subterrâneas e XVIII Encontro Nacional de Perfuradores de Poços. Mato Grosso do Sul: 2012.
FERNANDES, B, M. Território Camponês. In: CALDART, R; PEREIRA, I. B; ALENTEJANO, P; FRIGOTTO, G;; Dicionário da educação do campo. São Paulo: expressão popular: 2012.
GLIESSMAN, S. R. Agroecología: procesos ecológicos en agricultura sostenible. Turrialba, C. R.: CATIE, 2002.
HART, R. Conceptos básicos sobre agroecossistemas. Costa Rica: Turrialba, 1985.
JONES, S. K. et al. Agrobiodiversity Index scores show agrobiodiversity is underutilized in national food systems. Nat. Food 2, 712–723, 2021.
LEFF, Enrique. Agroecologia e Saber ambiental. Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável, Porto Alegre, v.3, n. 1, p. 36-51, jan./mar. 2002.
LOVE, B., SPANER, D. Agrobiodiversity: Its Value, Measurement, and Conservation in the Context of Sustainable Agriculture. Journal of Sustainable Agriculture, v. 31, n. 2, p. 53–82, 2007. https://doi.org/10.1300/J064v31n02_05
MACEDO, W. S; SILVA. L.S; ALVES, A. R; MARTINS, A. R; Análise do componente arbóreo em uma área de ecótono Cerrado- Caatinga no sul do Piauí, Brasil. Scientia Plena, v. 15, n. 1, 2019.
MENEZES, S. S. M.; SILVA, J. N. G. Brotam alternativas de sociobiodiversidade no Sertão Sergipano – Brasil: o protagonismo de mulheres, agricultores familiares e grupos tradicionais na conservação da Caatinga. Sustainability in Debate - Brasília, v. 15, n.2, p. 186-203, ago/2024.
MONTEIRO, Denis. Agroecossistemas in: CALDART, R; PEREIRA, I. B; ALENTEJANO, P; FRIGOTTO, G; Dicionário da educação do campo. São Paulo: expressão popular: 2012.
NOGUEIRA, M. C. R. Gerais a dentro e a fora: identidade e territorialidade entre Geraizeiros do Norte de Minas Gerais. 2009. 233 f. Tese (Doutorado em Antropologia)-Universidade de Brasília, Brasília, 2009. Disponível em: https://repositorio.unb.br/handle/10482/4614
PETERSEN, P. et al. Método de análise econômico-ecológica de Agroecossistemas. Rio de janeiro: AS.PTA, 2017.
PORTO-GONÇALVES, C. W. Dos cerrados e de suas riquezas: de saberes vernaculares e de conhecimentos científicos. Rio de Janeiro: FASE, 2019.
SANFILIPPO, A. O; NOGUEIRA, M. C. R; SILVA, A. L. Práticas e saberes agrícolas das mulheres geraizeiras do Pau D` arco, Montezuma e Santo Antônio do Retiro (MG): contribuições para a conservação da agrobiodiversidade. In: SILVA A. L; THEODORO, S. H; MEYER, G. Reflexões sobre Meio Ambiente e Desenvolvimento Rural. Vol. 2. APPRIS editora, 2021.
SANTANA, E. J; BRANDÃO, L. C; FALCÃO, M. R. B; DIAS, M. A. M; SILVA, P. O. Quintais agroflorestais como espaços de fortalecimento da agrobiodiversidade. In: Anais do XV Seminário de Desenvolvimento Sustentável, Cooperativismo e Economia Solidária (XV SICOOPES). Anais...Castanhal(PA) Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará - IFPA Campus Castanhal, 2023.
SANTILLI, J. A agrobiodiversidade e o Sistema Nacional de Unidades de Conservação da Natureza (SNUC). In: BENSUAN, N.; PRATES, A. P. (orgs.). A diversidade cabe na Unidade? Áreas protegidas no Brasil. Brasília: IEB/Mil Folhas. p. 470-507, 2014.
SANTILLI, J. F. R. Agrobiodiversidade e direitos dos agricultores. São Paulo: Peirópolis, 2009.
SANTOS-FILHO, F. S.; SOUSA, S. R. V. S. [In] Ci (Pi)ência: Panorama Geral Dos Estudos sobre Biodiversidade no Piauí. Revista Equador, v. 7, n. 2, p. 17-41, 2018.
SALMONA, Y.B.; MATRICARDI, E.A.T.; SKOLE, D.L.; SILVA, J.F.A. COELHO FILHO, O.D.A.; PEDLOWSKI, M.A.; SAMPAIO, J.M.; CASTRILLÓN, L.C.R.; BRANDÃO, R.A.; SILVA, A.L.D.; et al. A Worrying Future for River Flows in the Brazilian Cerrado Provoked by Land Use and Climate Changes. Sustainability, v. 15, n. 4251, 2023. https://doi.org/10.3390/su15054251
SHIVA, V. Monoculturas da mente: perspectiva da biodiversidade e da biotecnologia. São Paulo: Ed. Gaia, 2003.
SILVA, A. L.; SOUZA, S. A.; COELHO FILHO, O.; ELOY, L.; SALMONA, Y. B.; PASSOS, C. J. S.. Water Appropriation on the Agricultural Frontier in Western Bahia and Its Contribution to Streamflow Reduction: Revisiting the Debate in the Brazilian Cerrado. Water, v. 13, p. 1054, 2021.
SILVA, V. R. A complexidade da agroecologia no caminhar para agroecossistemas e sociedades sustentáveis: uma mirada desde o Semiárido de Pernambuco. 2021.412 f. Tese (doutorado), Programa de Pós-Graduação em Geografia, Universidade Federal de Pernambuco, CFCH, Recife: 2021
SOUSA, T. B; SILVA, R. S; PACHECO, C. G. R; Diagnóstico de Agroecossistema: um relato de experiência realizado no Sudoeste do Piauí, Brasil in: MOREIRA, M. B; PACHECO, C. G. R. Bases Epistêmicas da Agroecologia e do Desenvolvimento Territorial: concepções, fundamentos, diálogos e práticas na pós-graduação. Editora Científica Digital LTDA, Guarujá, SP: 2024.
SOUSA, T. B; SILVA, V. R. Saber-fazer camponês e gestão dos agroecossistemas na comunidade Lourenço em Redenção do Gurguéia – PI in: SILVA, F. C et al. Educação do Campo: perspectivas plurais e emergentes. v.2. Teresina – PI: EDUFPI, 2022.
SOUSA, T. B; SILVA, A. L; Agronegócio e transformações de práticas camponesas numa região do ecótono Cerrado-Caatinga, Sudoeste do Piauí. Revista de Tecnologia & Gestão Sustentável. ISSN 2764-6769 – volume 2, número 4, 2023
SOUZA, M. P; COUTINHO, J. M. C. P; SILVA, L. S; AMORIM, F. S; ALVES, A. R. Composição e estrutura da vegetação de caatinga no sul do Piauí, Brasil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 12, n. 2, p. 210-217, 2017.
SOUZA, M. R; FREITAS, B.M. C; A questão Agrária, o campesinato, e a construção da agroecologia no território piauiense. In: PEREIRA K. A; SILVA, V. R; DIAS, M. A. M. Faz escuro, mas cantamos: agroecologia e política no Sul do Piauí. Curitiba, CRV, 2021.
VALOR ECONÔMICO, 2023. Disponível em: <https://valor.globo.com/publicacoes/especiais/florestas/noticia/2023/07/17/remanescente-florestal-e-alvo-de-conflitos-no-piaui.ghtml> Acesso em: 29. Nov. 2024.
WANDERLEY, M. N. O campesinato brasileiro: uma história de resistência. Revista de economia e sociologia rural, v. 52, p. 25-44, 2014.
WOOD, D., LENNÉ, J.M. The conservation of agrobiodiversity on-farm: questioning the emerging paradigm. Biodiversity and Conservation, v. 6, p. 109–129, 1997.
Téléchargements
Publié
Numéro
Rubrique
Licence
© Sustainability in Debate 2024

Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International.
SUSTAINABILITY IN DEBATE – Copyright Statement
The submission of original scientific work(s) by the authors, as the copyright holders of the text(s) sent to the journal, under the terms of Law 9.610/98, implies in the concession of copyrights of printed and/or digital publication to the Sustainability in Debate Journal of the article(s) approved for publication purposes, in a single issue of the journal. Furthermore, approved scientific work(s) will be released without any charge, or any kind of copyright reimbursement, through the journal’s website, for reading, printing and/or downloading of the text file, from the date of acceptance for publication purposes. Therefore, the authors, when submitting the article (s) to the journal, and gratuitous assignment of copyrights related to the submitted scientific work, are fully aware that they will not be remunerated for the publication of the article(s) in the journal.
The Sustainability in Debate Journal is licensed under Creative Commons License – Non-Commercial-No-Derivation Attribution (Derivative Work Ban) 3.0 Brazil, aiming at dissemination of scientific knowledge, as indicated on the journal's website, which allows the text to be shared, and be recognized in regards to its authorship and original publication in this journal.
Authors are allowed to sign additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the works published in the Sustainability in Debate Journal (for example, in a book chapter), provided that it is expressed the texts were originally published in this journal. Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their text online, following publication in Sustainability in Debate (e.g. in institutional repositories or their personal pages). The authors expressly agree to the terms of this Copyright Statement, which will be applied following the submission and publishing by this journal.