Estratégias de manejo da agrobiodiversidade por agricultores camponeses do ecótono Cerrado-Caatinga, sudoeste do Piauí

Autores

  • Thiago Batista de Sousa PhD Candidate, Agroecology and Territorial Development (PPGADT), Federal University of the São Francisco Valley, Espaço Plural, Juazeiro, BA, Brazil
  • Andrea Leme da Silva Visiting professor, Graduate Program for the Development and Environment, Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), Natal, RN, Brazil
  • Joxleide Mendes da Costa Pires Coutinho Adjunct Professor, Department of Biological Sciences, Federal University of Piauí (UFPI), Bom Jesus, PI, Brazil

DOI:

https://doi.org/10.18472/SustDeb.v15n3.2024.55679

Palavras-chave:

Bioma Cerrado, Caatinga, Agroecologia, Piauí, Racionalidade camponesa

Resumo

A relevância das estratégias agroecológicas para a conservação da agrobiodiversidade em áreas com rica biodiversidade, como o ecótono Cerrado-Caatinga, não é bem estudada. O objetivo deste estudo é compreender os usos e a gestão dos agroecossistemas rurais no sudoeste do Piauí, Brasil, com foco nas relações entre diversidade biológica e cultural no contexto da expansão das fronteiras agrícolas em Matopiba. Os dados de campo foram coletados por meio de entrevistas semiestruturadas com 18 informantes, caminhadas exploratórias pelos agroecossistemas, observação participante e documentação fotográfica. As principais estratégias para o manejo da agrobiodiversidade pelos camponeses incluem a salvaguarda da diversidade biológica (ou seja, sementes nativas, espécies e variedades agrícolas) e a multifuncionalidade dos espaços manejados (como a coleta de plantas e a criação de animais nas áreas comunais do Cerrado e da Caatinga). Como resultado, foram identificadas mais de 80 espécies cultivadas em pequenas propriedades e quintais no escopo das plantas manejadas, juntamente com alta diversidade intraespecífica. Essas práticas refletem uma relação coevolutiva entre os agricultores camponeses e seu ambiente, em que a diversidade é essencial para a resiliência climática dos agroecossistemas e a segurança alimentar das comunidades. A expansão da monocultura de soja representa ameaças graves por meio do desmatamento, perda de territórios comunais e homogeneização das espécies cultivadas, colocando em risco tanto a diversidade ecológica quanto a biocultural.

Biografia do Autor

  • Thiago Batista de Sousa, PhD Candidate, Agroecology and Territorial Development (PPGADT), Federal University of the São Francisco Valley, Espaço Plural, Juazeiro, BA, Brazil
    PhD candidate in the Postgraduate Program in Agroecology and Territorial Development. Holds a Master's degree in Environment and Rural Development from the University of Brasília (UnB), with a final dissertation titled 'Across the grounds of the Cerrado-Caatinga ecotone: peasant livelihoods and the safeguarding of socio-agrobiodiversity in southwestern Piauí.' Holds a Bachelor's degree in Rural Education with a focus on Human and Social Sciences (LEDOC) from the Federal University of Piauí, Campus Professora Cinobelina Elvas (UFPI - CPCE), Bom Jesus - PI, with a thesis titled 'Peasant Knowledge and the Management of Agroecosystems in the Lourenço Community in Redenção do Gurguéia - PI.' Member of the Agroecology and Arts Center of the Gurgueia Valley since 2020 (NAGU/UFPI). Participated as a scholarship holder in the Pedagogical Residency Program (UFPI-RP/CAPES). Volunteered in the extension project Sowing Agroecology: rescuing knowledge, seeds, and flavors. Worked as a teaching assistant in the discipline of Agroecology and Rural Development.
  • Andrea Leme da Silva, Visiting professor, Graduate Program for the Development and Environment, Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), Natal, RN, Brazil
    Andréa Leme da Silva holds a degree in Biological Sciences from the Federal University of São Carlos and a Ph.D. in Ecology from the State University of São Paulo.  From 2005 to 2007, she was a postdoctoral researcher at the State University of Júlio de Mesquita Filho, Brazil, and completed a sandwich internship at the Institute for Fisheries Management and Coastal Community Development, Aalborg University, Denmark. She has worked with civil society organizations and international technical cooperation agencies to support indigenous and traditional peoples. She is currently a visiting professor at the Postgraduate Program for the Development and Environment (PRODEMA) at the Federal University of Rio Grande do Norte. Her research focus is on political ecology, traditional/local ecological knowledge and interfaces with natural resources management, and environmental governance.
  • Joxleide Mendes da Costa Pires Coutinho, Adjunct Professor, Department of Biological Sciences, Federal University of Piauí (UFPI), Bom Jesus, PI, Brazil
    Graduated in Biological Sciences (Full Licentiate) from the Federal University of Piauí (UFPI/2001). Obtained a Master's degree in Development and Environment (Research Line: Biodiversity and Use of Natural Resources) in 2005 from the same institution, and a PhD in Biodiversity and Evolution (Evolution and Dynamics of Biological Diversity) from the Emilio Goeldi Museum Institute (MPEG-PA/2020), as a member of the research group in Ecology, Management, and Conservation of Vegetation in the Amazon.  She is an Adjunct Professor (Field: Botany and Plant Ecology) at the Federal University of Piauí, Campus Professora Cinobelina Elvas (CPCE), in Bom Jesus/PI, affiliated with the Department of Biological Sciences. Currently, her research focuses on the dynamics of savannas in the Mid-North region (PI, MA, PA, and AP). She is an associate researcher in the Biodiversity Program of the Northeastern Ecotonal Tropics (BIOTEN) and a member of its affiliated association (ABIOTEN). At CPCE, she serves on the Academic Committee and coordinates the Study Group on the Flora of the Upper and Middle Gurguéia (GPFlora), conducting primary surveys in floristics, phytosociology, phenology, and phytogeography since 2008. She was a scholarship holder and later an active researcher at Site 10 of the Long-Term Ecological Research Program (PIE/PELD-Site 10) of CNPq from 2001 to 2011. She coordinated the Botany Laboratory (LaBot-CPCE) and was a founding member of the Regional Plant Collection (Vale do Gurguéia Sectoral Herbarium - HVG) from April 2012 to February 2016. She has expertise in the fields of Botany, Vegetation Ecology, Phytogeography, and Nature Conservation, with an emphasis on studying the structure, dynamics, and functioning of vegetation; biological conservation of the Cerrado, Caatinga, and ecotones; species distribution patterns; spatial heterogeneity; and diversity. Her primary research focuses include biodiversity, melittophilous flora, extractivism, sustainability, and environmental education. She is the mother of two children, aged 10 and 6.

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Publicado

2024-12-21

Como Citar

Estratégias de manejo da agrobiodiversidade por agricultores camponeses do ecótono Cerrado-Caatinga, sudoeste do Piauí. (2024). Sustainability in Debate, 15(3), 147-183. https://doi.org/10.18472/SustDeb.v15n3.2024.55679