THE CHARACTERISTICS OF THE CIRCULATION AND DISTRIBUTION OF SPECIAL BEERS IN BRAZIL: USES OF THE TERRITORY AND SOLIDARITIES
DOI:
https://doi.org/10.26512/2236-56562021e40255Keywords:
Microbreweries, Logistics, Productive space circuitAbstract
In recent years, the Brazilian brewery has undergone several changes and the population’s growing interest in beer has brought to Brazil several foreign investors and opened the door for small producers to bring their differentiated product to the public. The so-called "special beers", which have exclusive characteristics such as color, aromas and different flavors, are now appreciated by the Brazilian and the number of microbreweries registered in official bodies goes from a few dozen in the years 2000 to approximately 700 in 2018. In addition, several events and fairs are held annually in order to bring the product closer to the consumer and attract more and more people to the market. It can be pointed out that in the brewing sector a rearrangement in the spatial circuit of production and a new circle of cooperation in space has been articulated in the Brazilian territory, since a whole set of new microbreweries has been installed in different parts of the national territory. From the productive point of view, this fact entails a whole new logistic system of distribution of the small lots produced, since for the small producers (microbreweries or independent artisans) the cost of freight becomes an imperative element in the distribution of the drink on a larger scale. In this article we present an effort to identify and classify the distribution processes of these beers as strategies for maintaining microbreweries and empowerment their brand in their municipality or region.
References
ARROYO, M. M. Redes e circulação no uso e controle do território. In ARROYO, M. M.; CRUZ, R. C. A. da (org.). Território e circulação: a dinâmica contraditória da globalização. São Paulo: FAPESP/PPGH/CAPES/Annablume, 2015.
ARROYO, M. M. A economia invisível dos pequenos. In: Le Monde Diplomatique, v. 15, Ano 2, p. 30-31, 2008.
BIZINELLI, C. et al. Experiências de Turismo Cervejeiro em Curitiba, PR. In: Revista Rosa dos Ventos. Vol. 5(2) 349-375, abril-jun, 2013. Caxias do Sul: 2013.
BLANCO, J. Territorio, circulación y redes: articulaciones y tensiones. In: ARROYO, M. M.; CRUZ, R. C. A. da (org.). Território e circulação: a dinâmica contraditória da globalização. São Paulo: FAPESP/PPGH/CAPES/Annablume, 2015.
CAROL, Y. Z.; FEDERICO, G. T. B.; THOMAS, M. B. Competitiveness in a Saturated Market. A Case Study of the Scottish Craft Beer. In: International Journal of Business and Social Science. Vol. 6, No. 8; August 2015. ISSN 2219-1933 (Print), 2219-6021 (Online) Center for Promoting Ideas, USA.
CASTILLO, R. A. Dinâmica regional e circuitos espaciais de produtos agrícolas no Brasil. In VI Encontro da ANPEGE – Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Geografia, 2005, Fortaleza CE. In: Anais. Fortaleza, 2005.
CASTILLO, R. A.; FREDERICO, S. Espaço geográfico, produção e movimento: uma reflexão sobre o conceito de circuito espacial produtivo. In: Sociedade & Natureza, Uberlândia, 22 (3), 2010.
CATAIA, M. A. Usos, resistências e alienação do território. In: SILVA, M. A.; TOLEDO JR., R; DIAS, C. C. S. (Org.). Encontro com o pensamento de Milton Santos. Salvador: Assembleia Legislativa do Estado da Bahia, 2005, p. 133-146.
COELHO-COSTA, E. R. A bebida de Ninkasi em terras tupiniquins: O mercado da cerveja e o Turismo Cervejeiro no Brasil. In: Revista Iberoamericana de Turismo, Penedo, v. 5, p. 22-41, 2015.
COELHO-COSTA, E. R. Turismo cervejeiro no Brasil: uma realidade? In: Turismo e sociedade, v. 11, p. 336-357, Curitiba, 2018.
CORRÊA, R. L. Os Centros de Gestão do Território: Uma Nota. In: Território (Rio de Janeiro), nº 1, p. 23-30, 1996.
COSTA, Adriano. O Enoturismo em Portugal: O Caso das Rotas do Vinho. In: Revista da Ciência da Administração – versão eletrônica, vol. 01, jan. / jun. Recife, 2007.
DUCRET, M. L’identité: un concept clé dans la consommation de produits régionaux. Quels leviers marketing pour ressourcer le sentiment régional des consommateurs? In: Master Mention Marketing Gestion et management. Grenoble - França, 2015. Disponível em: https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas01270617/document. Acesso em: 20 de jun. 2019.
ELTERMANN, E.E.; MATOS, A.M.; SILVA, D.A. Microcervejarias catarinenses e o turismo: da formação de tipologias do produto às aproximações com a atividade. In: Applied Tourism, v.1, n. 2, 2016, pp. 73-95.
FREDERICO, S. Circuito espacial produtivo do café e o jogo de escalas. In: Mercator (Fortaleza. Online), v. 17, p. 37-48, 2014.
FREDERICO, S. Território e cafeicultura no Brasil uma proposta de periodização. In: Geousp – Espaço e Tempo (Online), v. 21, n. 1, p. 73-101, abril. 2017. ISSN 2179-0892.
GIMENES-MINASSE, M.H.S.G.; LYRA, M. O.; SANTOS, R. P. dos. Turismo cervejeiro no Estado de São Paulo (BR): uma análise exploratória. In: TURyDES, 1(1), dez.2016. Disponível em: http://www.eumed.net/rev/turydes/21/cervejeiro.html.
GONTIJO, F. E. K.; GESSNER, E. Logística de Distribuição e Estratégias de Cervejarias em Santa Catarina. In: XI Congresso Nacional de Excelência e Gestão. Anais. Rio de Janeiro – RJ, 2015. Disponível em: http://www.inovarse.org/node/3955
MADEIRA FILHO, M. L. Shopping Center: Consumo do Espaço, Cotidianidade e Fetichismo. Tese (Doutorado em Geografia). Unesp – Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Rio Claro, 2016.
MARCUSSO, E. F. As Microcervejarias no Brasil Atual: sustentabilidade e territorialidade. Dissertação (Mestrado em Ciências Ambientais). UFSCAr – Universidade Federal de São Carlos, São Carlos – SP, 2015.
PEREIRA, G. M. A Região do Vinho do Porto: Origem e Evolução de Uma Demarcação Pioneira. In: DOURO- Estudos & Documentos, vol. 1 (1), 1996 (1º), p. 177-194.
PEREIRA, G. M. et al. Avaliação de modelo de distribuição para uma nova empresa de produção de cerveja. In: GEPROS. Gestão da Produção, Operações e Sistemas, Bauru, Ano 9, nº 4, out-dez/2014, p. 91-106
PEREIRA, A.A.; LIMA, B.C.; SANTOS, D.D. Gastronomia: cerveja dos sabores amazônicos como elemento atrativo para o turismo em Belém (PA). In: Revista Brasileira de Ecoturismo, São Paulo, v.10, n.2, mai/jul 2017, pp.247-269.
PINTAUDI, S. M. A cidade e as formas do comércio. In: CARLOS, A. F. A. (Org.).Novos Caminhos da Geografia. São Paulo: Contexto, 1999, p. 143-160.
RODRIGUES, I. M.; COLMENERO, J. C. Diagnóstico da Estrutura de Distribuição da Indústria Cervejeira. In: XXIX ENEGEP – Encontro Nacional de Engenharia de Produção. Anais... Salvador Bahia, 2009.
ROSALIN, J. P.. Circuito espacial produtivo e círculos de cooperação no espaço do setor microcervejeiro no estado de São Paulo: uma proposta de estudo do processo de distribuição das cervejas especiais e artesanais. Dissertação de Mestrado em Geografia. Rio Claro: Unesp - IGCE, 2019.
ROSALIN, J. P.. A Trajetória da Cerveja no Brasil: Uma Proposta de Aproximação com a Teoria da Sucessão dos Meios Geográficos. In: GEOGRAFIA (LONDRINA), v. 30, p. 149-165, 2021.
ROSALIN, J. P.; GALLO, F. Uma proposta de análise do Circuito Espacial Produtivo e dos Círculos de Cooperação no Espaço das “Cervejas Especiais” a partir do crescimento das microcervejarias no estado de São Paulo. In: Revista Formação (Online) Vol. 2; n. 23, ago/2015, p. 82 -103.
SANTOS, M. A natureza do espaço. Técnica e tempo, razão e emoção. São Paulo: EDUSP, 2002.
SANTOS, M. Espaço e Método. São Paulo: EDUSP, 2008. SANTOS, M. Modo de produção técnico-científico e diferenciação espacial. In: Revista Território, ano IV, n. 6, jan/jun. p. 05-20. 1999.
SANTOS, M. O Espaço Dividido: Os Dois Circuitos da Economia Urbana dos Países Subdesenvolvidos. São Paulo: EDUSP, 2004.
SCHLÜTER, R. G. Gastronomia e Turismo. São Paulo: Aleph, 2003. SCHNELL, S.M; REESE J. Microbreweries as tools of local identity. In: Journal of Cultural Geography, 21(1), sep., 2003, p. 45-69.
SILVA JÚNIOR, R. F. Circulação e logística territorial: a instância do espaço e a circulação corporativa. Tese (Doutorado em Geografia), Unesp – Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Presidente Prudente, 2009.
SILVA JÚNIOR, R. F. Circulação, epistemologia e a construção de um ramo da ciência geográfica. In: Boletim Campineiro de Geografia, v. 2, p. 389-417, 2012.
SILVEIRA, M. L. A região e a invenção da viabilidade do território. In: SOUZA, M. A. A. (Org.). Território Brasileiro: Usos e Abusos. Campinas: Edições Territorial, 2003.
SILVEIRA, M. L. Modernização contemporânea e nova constituição dos circuitos da economia urbana. In: Geousp – Espaço e Tempo (Online), v. 19, p. 245-261, 2015.
SILVEIRA, M. R. Reestruturação dos Sistemas de Movimento e da Logística e seus Impactos Regionais e Urbanos no Território Paulista. In: Scripta Nova (Barcelona), v. XIV, p. 1-15, 2010.
SMITH, S. et al. Examining the Craft Brew Industry: Identifying Research Needs. In: International Journal of Hospitality Beverage Management: Vol. 1: No. 1, Article 3. 2017. Disponível em: https://scholars.unh.edu/ijhbm/vol1/iss1/3. Acesso em 15 ago. 2019.
ZANIOL, G. Z. Análise da Concentração na Indústria Cervejeira Brasileira no período entre 1989 e 2011. Trabalho de conclusão de curso em Graduação Ciências Contábeis. UFRGS, 2011.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.